Fırında Sebzeli Balık Tarifi: Lezzet ve Sağlık Bir Arada
Malzemeler:
- 4 adet balık fileto (levrek, çipura veya somon tercih edilebilir)
- 2 adet orta boy kabak
- 2 adet orta boy patlıcan
- 2 adet kırmızı biber
- 1 adet kuru soğan
- 4 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 limonun suyu
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı pul biber
- Tuz ve karabiber
- İsteğe bağlı: maydanoz veya dereotu
Hazırlık Aşaması:
- Balık filetolarını güzelce yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın
- Tuz, karabiber, kekik ve pul biberi karıştırarak marine sosu hazırlayın
- Balıkların her iki tarafını bu sosla marine edip 15-20 dakika bekletin
- Sebzeleri yıkayıp, kabak ve patlıcanı halka şeklinde, biberleri jülyen, soğanı yarım halka şeklinde doğrayın
Pişirme Yöntemi:
- Fırını 200°C'de ısıtmaya başlayın
- Fırın tepsisine önce doğranmış sebzeleri yayın
- Sebzelerin üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber serpin
- Marine edilmiş balık filetolarını sebzelerin üzerine yerleştirin
- Üzerine limon suyu gezdirin ve ince kıyılmış sarımsakları serpiştirin
- Önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin
- Balıkların rengi değişip, sebzeler yumuşayınca fırından alın
Servis Önerisi:
- Sıcak olarak servis yapın
- Üzerine taze maydanoz veya dereotu serpebilirsiniz
- Yanında yoğurt veya yeşil salata ile mükemmel olur
Püf Noktaları:
- Balıkların kurumaması için fırın torbası veya yağlı kağıt kullanabilirsiniz
- Sebzeleri aynı kalınlıkta doğramak eşit pişme sağlar
- Balığın tazeliği lezzet için çok önemlidir
- Pişme süresi balığın kalınlığına göre ayarlanmalıdır
|