Kurbağa Balığı Türleri ve Özellikleri
26 Haziran 2024

Kurbağa Balığı Türleri ve Özellikleri

Kurbağa Balığı

Kurbağa balığı, ılıman denizlerde yaşayan ve genellikle Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi'nde taşlık ve yosunlu bölgelerde bulunan Uranoscopidae familyasından bir balık türüdür. Halk arasında balon balığı olarak da bilinir. Dipte yatıp başının üzerinde bulunan gözleri ile küçük canlıları ve balıkları görerek avlanır.

Yaşam Alanı ve Üreme Dönemi

Bu balık türü, Nisan ve Mayıs aylarında kışlamış oldukları derin sulardan sahillere, bazen de acısu bölgelerine sokulup Temmuz ve Eylül ayları arasında üreme gerçekleştirir. 10-20 bin arasında yumurta döker ve yavruları ilk olarak planktonlarla, daha sonra ise omurgasızlarla beslenir. Kurbağa balığının ekonomik bir değeri yoktur çünkü özel olarak avcılığı yapılmamaktadır. Bunun yanında eti zehirli olduğundan tüketimi tehlikelidir. Bazı türleri yerli balık nesillerini tehdit ederken, oltaları koparması sebebiyle balıkçıların da kâbusu haline gelmiştir.

Zehirli Yapısı

Tetrodotoksin isimli zehirli bir madde içeren kurbağa balığının bu zehirli madde sebebiyle kas kasılmaları ve felç gibi durumlara neden olabileceği bilinmektedir. Bu balığın etini tüketmek ancak Japonya'da yapılan bazı özel işlemlerden geçtikten sonra mümkün olabilir. Bazı vakalarda bu zehirin ölüme neden olduğu da görülmüştür.

Fiziksel Özellikleri

Kurbağa balığı, vücudunun 2-3 katı kadar suyu vücuduna alarak aşırı derecede büyütebildiğinden balon balığı olarak da adlandırılabilir. Bu balığın çok keskin ve güçlü dişleri bulunur ve bu özellikleri ile kendinden büyük bazı türleri de yaralayabilir. Balığın yan taraflarında iki adet çizgi bulunur, kuyruklarının arka kısmı dardır ve vücutlarının kalan kısımlarında pul bulunmaz. Kafa kısmı vücuduna göre daha büyük olan balığın gri kahverengi tonunda renge sahip olduğu ve vücutlarında beyaza çalan açık renkli benekler bulunduğu görülür.

Ek Bilgiler

Ekosistem üzerinde olumsuz etkileri olan kurbağa balığı, yerel balık popülasyonlarını tehdit eder ve ticari balıkçılık için ciddi bir sorun teşkil eder. Zehirli yapısı ve istilacı tür olması nedeniyle dikkatli izlenmesi gereken bir türdür. Araştırmalar, bu balığın yayılımının kontrol altına alınması gerektiğini göstermektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Müren Balığı Türleri ve Özellikleri

Müren Balığı Türleri ve Özellikleri

Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri

Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri

Morina Balığı Türleri ve Özellikleri

Morina Balığı Türleri ve Özellikleri

Fil Balığı Türleri ve Özellikleri

Fil Balığı Türleri ve Özellikleri

Lüfer Türleri ve Özellikleri

Lüfer Türleri ve Özellikleri

Güncel

Dil Balığı Nasıl Pişirilir?

Dil Balığı Nasıl Pişirilir?

Güncel

Balık Hastalıkları Nelerdir?

Balık Hastalıkları Nelerdir?

Güncel

Balık Türleri ve Özellikleri

Balık Türleri ve Özellikleri

Trakonya Balığı Türleri ve Özellikleri

Trakonya Balığı Türleri ve Özellikleri

Balıkların Özellikleri Nelerdir?

Balıkların Özellikleri Nelerdir?

Hamsi Balığı Türleri ve Özellikleri

Hamsi Balığı Türleri ve Özellikleri

Mersin Balığı Türleri ve Özellikleri

Mersin Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Takvimi Nedir?

Balık Takvimi Nedir?

Yunus Balığı Türleri ve Özellikleri

Yunus Balığı Türleri ve Özellikleri

Neon Balığı Türleri ve Özellikleri

Neon Balığı Türleri ve Özellikleri

Köpek Balığı Kıkırdağı

Köpek Balığı Kıkırdağı

Balık Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Balık Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Midas Balığı Türleri ve Özellikleri

Midas Balığı Türleri ve Özellikleri

Kılıç Balığı Türleri ve Özellikleri

Kılıç Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Avı Teknikleri Nelerdir?

Balık Avı Teknikleri Nelerdir?