Gümüş Balığı Türleri ve Özellikleri
26 Haziran 2024

Gümüş Balığı Türleri ve Özellikleri

Gümüş Balığı

Gümüş balığı, sıcak iklimlerde, ılıman deniz sularında veya sahillerde sıkça rastlanan bir balık türüdür. Sırt kısmı sarıya çalan yeşil, yan tarafları ise gri renktedir. Boyları genellikle on iki ila on beş santimetre arasında değişir. Bazı türleri tatlı sularda da görülse de genellikle kumsallarda ve çekik bölgelerde yaşarlar. Yan taraflarında, üç pul genişliğinde çok parlak, gümüşi bir çizgi bulunmaktadır. Denizin yüzeyinde gezdiklerinde kolayca avlanabilirler. Gözleri iri ve yuvarlak, kuyruk yüzgeçleri ise çatallıdır. Her mevsimde avlanabilirler çünkü eti oldukça lezzetlidir; ancak, etinin en lezzetli olduğu dönem mart ve nisan aylarıdır. Küçük balıklarla beslenirler. Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yaşarlar. Yumurtlama dönemi mart ayında başlar ve nisan ayına kadar devam eder. Tatlı sularda yaşayan türleri bazen akvaryum süs balığı olarak da kullanılır. Levrek avında yem olarak da kullanılmaktadır.

Yaşam Alanları ve Üreme

Gelgit olaylarının yaşandığı sularda, denizin kabarması ile kumsal sahillere yaklaşırlar. Dişileri ıslak kumlara gömülerek yumurtlar. Erkekleri ise döllemeyi yumurtaların üzerine bırakarak gerçekleştirir. Balıklar zıplayarak denize geri dönerken yumurtalar kumda gelişimlerini tamamlar. İkinci suyun yükselmesi ile yumurtalar suya girerek çatlamaya başlar. Bu çatlama bir iki dakika içerisinde gerçekleşir ve yavrular hemen beslenme işlemine geçer.

Ekolojik ve Ekonomik Önemi

Gümüş balığı, hem besin kaynağı olarak tüketilir hem de bazı balıkları avlarken yem olarak kullanılır. Özellikle Akdeniz, Marmara ve Karadeniz'de yaşayan türleri bulunmaktadır. Bu balık, her dolunay ve yeni ayın mehtaplı yaz gecelerinde suların kabarmasıyla sahile yaklaşır. Gümüş balığının ayın hareketlerini nasıl anlayıp üreme zamanlarını nasıl ayarladıkları halen araştırma konusudur. Bu olay henüz tam anlamıyla açıklanamamıştır.

Besin Değeri ve Tüketim

Gümüş balığı, süs balığı olarak da tercih edilse de lezzetli ve yağlı bir balık olduğundan besin yönünden zengin bir türdür. Eti oldukça lezzetli olup, özellikle mart ve nisan aylarında tüketilmesi tavsiye edilir.

  • Boyları on iki ila on beş santimetre arasında değişir.
  • Genellikle kumsallarda ve çekik bölgelerde yaşarlar.
  • Yan taraflarında gümüşi bir çizgi bulunur.
  • Her mevsimde avlanabilirler.
  • Küçük balıklarla beslenirler.
  • Yumurtlama dönemi mart ve nisan aylarıdır.
  • Levrek avında yem olarak kullanılırlar.
  • Ayın hareketlerini anlayarak üreme zamanlarını ayarlarlar.
  • Yağlı ve lezzetli bir balıktır.

Sonuç olarak, gümüş balığı, ekolojik ve ekonomik açıdan önemli bir balık türüdür. Hem besin kaynağı olarak tüketilmesi hem de diğer balık türlerinin avlanmasında yem olarak kullanılması, bu türün değerini artırmaktadır. Ayrıca, tatlı sularda yaşayan türlerinin akvaryum balığı olarak da tercih edilmesi, bu balığın çok yönlü bir tür olduğunu göstermektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Akvaryum Yunus Balığı

Akvaryum Yunus Balığı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaplan Balığı Türleri ve Özellikleri

Kaplan Balığı Türleri ve Özellikleri

Lahoz Türleri ve Özellikleri

Lahoz Türleri ve Özellikleri

Kalkan Balığı Türleri ve Özellikleri

Kalkan Balığı Türleri ve Özellikleri

Trança Balığı Türleri ve Özellikleri

Trança Balığı Türleri ve Özellikleri

Aslan Balığı Türleri ve Özellikleri

Aslan Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

TuRNA Balığı Türleri ve Özellikleri

TuRNA Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Mercan Balığı Türleri ve Özellikleri

Mercan Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balık Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Balık Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Balık Nasıl Pişirilir?

Balık Nasıl Pişirilir?

Balıklarda Mantar Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Balıklarda Mantar Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Balık Yağı Faydaları Nelerdir?

Balık Yağı Faydaları Nelerdir?