Balık Buğulama Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Balık Buğulama Tarifi ve Malzemeleri

Balık Buğulama

Balık buğulama, balıkta bulunan tüm besin değerlerini almak için ideal bir pişirme yöntemidir. Diğer yöntemlere oranla daha pratik ve zahmetsiz olan buğulama, isteğe göre çeşitli sebzelerle de tatlandırılabilir.

Balık Buğulaması İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg ayıklanıp temizlenmiş küçük balık
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı su
  • 1 adet limon
  • 1 demet maydanoz
  • Bir miktar tuz

Balık Buğulama Nasıl Yapılır?

Temizlenip yıkanmış olan balıklar süzdürülür ve bir tepsiye düzenli olarak dizilir. Tüm balıklar yerleştirildikten sonra üzerlerine sıvı yağ gezdirilir. 1 çay bardağı kadar su da eklenir. Eğer balıklar çok süzdürülmüşse suyun miktarı artırılabilir. Tuz eklenir. Maydanozlar da kıyılıp balıkların üzerine serpilir. 1 adet limon ince dilimler halinde kesilerek dizilir. Tepsinin üzeri folyo kağıdıyla kaplanıp fırına atılır.

Balık buğulamasını ocakta yapmak isteyenler, balıkları aynı işlemle tavaya dizip kapağını sıkıca kapatarak pişirebilirler. Sebze ile zenginleştirilmiş bir balık buğulamasını tercih edenler için önerilen balık; levrek. Tencerede yapılan levrek buğulaması içerisine katılan sebzelerle sağlık için de tüketilesi bir tat oluşturur.

Levrek Buğulaması İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 4 adet orta boy fileto haline getirilmiş levrek
  • 1 adet küçük boy havuç
  • 2 adet kerevizin sapı
  • 2 adet çarliston biber
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı taze limon suyu
  • 2 adet domates
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 bardak su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz ve karabiber

Levrek Buğulaması Nasıl Yapılır?

Buğulamanın yapılacağı tava hafif kızdırılarak, birer kaşık zeytinyağı ve tereyağı eklenir. Soğan ve kereviz sapı küçük küçük doğranıp tavaya konur. Sonra havuç ve sarımsak da aynı küçüklükte doğranıp eklenir. Tuz ve karabiber eklenip karıştırılarak sotelenmeye başlanır. 5 dakika sonra un da eklenip sotelemeye devam edilir. Domatesler soyulup, küp-küp doğranır. Kavrulan sebzelerin üzerine konup 10 dakika daha pişirilir. Sonrasında balık suyu yahut su ilave edilip kaynaması beklenir. Bu arada patatesler soyulup istenilen büyüklükte küp-küp doğranır. Kaynamaya başlayan suya atılır. Limon suyu da ilave edilip tavanın kapağı kapatılır ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. Tercihe göre, patates ve havucun dışında, bezelye, mantar gibi sebzeler de ilave edilebilir.

Levrek filetolar, kuşbaşı gibi iri iri doğranır, tuz ve karabiberle harmanlanır. Balıklar çabuk pişeceği için sebzeler yumuşamaya başladığında tavaya ilave edilir. 8 dakika daha pişirilir. Balıkların çok pişip dağılmamasına özen gösterilir. Hazır olan balık buğulama fazla demlendirilmeden servis edilir.

Not: Balık buğulaması için balıklar temizlenirken kafası ve kemikleri atılmayıp, balık suyu hazırlamada kullanılabilir. Hazırlanan balık suyu dondurucuda bekletilip çorba ve balık yemeklerinde kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gözlem

19 Temmuz 2024 Cuma

Balıkların süzülmesi ve dizilmesi konusunu biraz açabilir misiniz? Balıkların süzülmesi ne kadar sürmeli? Tavada yapılırken su miktarı nasıl ayarlanmalı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Elbette, Gözlem. Balıkların süzülmesi ve dizilmesi oldukça önemli adımlardır. Balıkları süzme süresi, genellikle balığın türüne ve büyüklüğüne bağlı olarak değişir. Ancak genel bir kural olarak, balıkların fazla suyunu süzmek için yaklaşık 10-15 dakika beklemek yeterli olabilir.

Tavada balık yaparken su miktarı da dikkatle ayarlanmalıdır. Balıkları tavaya dizmeden önce suyunu iyice süzdüğünüzden emin olun. Tava çok fazla su içerirse, balıklar buğulama etkisiyle pişer ve çıtır bir doku elde etmek zorlaşır. Bu yüzden balıkları dizmeden önce iyice kuruladığınızdan emin olun. Eğer tarifte özellikle su eklenmesi gerekiyorsa, genellikle çok az miktarda, sadece balıkları buğulamak için yeterli kadar su eklenir.

Umarım bu bilgiler yardımcı olur, Gözlem! Balık pişirirken dikkat edeceğiniz bu küçük detaylar, lezzetli sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Balık Çeşitleri Nelerdir?

Balık Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balık Türleri ve Özellikleri

Balık Türleri ve Özellikleri

Ton Balığı Kaç Kalori?

Ton Balığı Kaç Kalori?

Ot Balığı Türleri ve Özellikleri

Ot Balığı Türleri ve Özellikleri

Sazan Balığı Türleri ve Özellikleri

Sazan Balığı Türleri ve Özellikleri

Carlson Balık Yağı Türleri ve Özellikleri

Carlson Balık Yağı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balık Pulluluk Belirtileri ve Tedavisi

Balık Pulluluk Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Demasoni Balığı Türleri ve Özellikleri

Demasoni Balığı Türleri ve Özellikleri