Fırında Balık Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Fırında Balık Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Balık Nasıl Yapılır?

Balıklar genelde taze yapıldığında hem lezzetli hem de daha kolay olmaktadır. Taze balık tüketilmesinin hiçbir zararı yoktur. Balık yemeği genelde kızartılır veya fırına verilir. Ancak genelde ev hanımları, evlerinde koku olmaması için balığı fırında pişirmeyi tercih eder. Bu da anlaşılabilir bir durumdur çünkü büyük balıkların tadı fırında daha iyi çıkar. Ayrıca, balık yemeği yapıldığında güzel bir salata ile akşam yemeği zenginleştirilebilir. Fırında balığın lezzeti, kızartılan balıktan farklıdır ve hem gevrek hem de yemesi eğlencelidir. Ayrıca kalp ve kolesterol sorunları olan orta yaş üstü kişiler için fırında balık daha sağlıklıdır. Çünkü fırında balık, yağsız olup kolesterole ve kalbe zarar verecek katkı maddeleri içermez. Bu nedenle, birçok evde hafta sonları fırında balık pişirmek bir gelenek haline gelmiştir.

Fırında Balık Malzemeleri
  • 3 adet büyük levrek balığı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı sarımsaklı çeşni
  • 1 kilo patates
  • 3 adet büyük boy domates
  • 5 adet yeşil biber
  • 2 adet orta boy soğan
  • Birkaç adet defne yaprağı

Fırında Balık Nasıl Yapılır?

İlk olarak, fırın tepsisi içerisine yağlı kağıt serin. Baharatları ve zeytinyağını bir kaseye koyarak iyice karıştırın. Balıkları teker teker bu sosun içine batırıp çıkarın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralarında boşluk kalacak şekilde yerleştirin. Balıkların içine, yağlı karışıma batırılmış defne yapraklarından 1-2 tane yerleştirin. Patatesleri halka şeklinde doğrayın, domatesleri dört parçaya bölün ve soğanları da halka şeklinde doğrayarak yağlı karışıma batırın. Biberlerle birlikte tepsideki boşluklara dizin.

Fırını pişirmeye başlamadan önce 10 dakika boyunca ısıtın. 250 derecede alt üst çalışacak şekilde ayarlanan fırında, hazırladığınız tepsiyi fırının orta bölümüne yerleştirin. Balık hava kabarcıkları çıkararak patlamaya başlayacaktır. Patateslerin üstleri de beneklenme yapmaya başladığında fırını kapatın. Balıkları kapatılmış fırının ısısında 10 dakika daha bekletin ve sıcak servis edin.

Ekstra İpuçları

Balığın daha lezzetli olması için marine süresini uzatabilirsiniz. Marine etmek için balıkları baharatlı zeytinyağı karışımında 1-2 saat bekletebilirsiniz. Ayrıca, fırında balık yaparken yanına limon dilimleri eklemek balığın tadını daha da artıracaktır. Servis ederken üzerine taze maydanoz veya dereotu serpebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Uskumru Balığı Türleri ve Özellikleri

Uskumru Balığı Türleri ve Özellikleri

Kalkan Balığı Türleri ve Özellikleri

Kalkan Balığı Türleri ve Özellikleri

Melek Balığı Türleri ve Özellikleri

Melek Balığı Türleri ve Özellikleri

Çarpan Balığı Türleri ve Özellikleri

Çarpan Balığı Türleri ve Özellikleri

Lepistes Balığı Türleri ve Özellikleri

Lepistes Balığı Türleri ve Özellikleri