Japon Balıkları Nasıl Yumurtlar?
25 Haziran 2024

Japon Balıkları Nasıl Yumurtlar?

Japon Balıkları Nasıl Yumurtlar

Japon balıkları, akvaryum hobisinin en popüler türlerinden biridir. Bu yazıda, Japon balıklarının üreme süreci hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Japon balıkları, yaklaşık 1 yaşına geldiklerinde üreme çağına ulaşırlar. Ancak, en verimli üreme dönemleri 3 yaşına geldiklerinde başlar.

Üreme Hazırlıkları

Erkek Japon balıkları üremeye hazır olduklarında solungaç kapaklarında ve yan yüzgeçlerinde beyaz benekler oluşur. Ancak, bu belirtiler her Japon balığında görülmeyebilir. Bu durum, balıkların çeşitli yapay seleksiyonlara uğramış olmasından kaynaklanır.

Yumurtlama Süreci

Japon balıklarının yumurtlaması için en uygun su sıcaklığı 10-26 derece arasındadır, ancak ideal sıcaklık 20 derecedir. Üreme başarısını artırmak için erkek ve dişi balıkları daha önceden ayrıştırarak beslemek ve ardından birleştirmek önerilir. Üreme için en uygun kombinasyon 3 erkek ve 2 dişi balıktan oluşur.

Akvaryumdaki su sıcaklığının 2 derece yükselmesi üremeyi tetikler. Bu durumda balıklar arasında kovalamaca başlar. Erkek balık, dişi balığın karnına vurarak onu kovalar. Dişi balık hazır olduğunda yumurtalarını etrafa saçar ve bu yumurtalar hemen bulundukları yere yapışır.

Yumurtaların Döllenmesi ve Bakımı

Diğer önemli noktalar şunlardır:

  • Dişi balık yumurtalarını takımlar halinde bırakır ve ilk yumurtalar en iyileridir.
  • Erkek balık, yumurtaları hemen döller.
  • Sağlıklı bir dişi balık, bir defada 500-2000 arasında yumurta bırakabilir.
  • Döllenmeyen yumurtalar beyazlaşmaya başlar ve bu yumurtalar akvaryumdan çıkarılmalıdır.
Yumurtlama süreci yaklaşık 3 saat sürer. Yumurtlama tamamlandığında, dişi ve erkek balıklar akvaryumdan çıkarılmalıdır. Eğer akvaryumda başka balıklar varsa, onlar da çıkarılmalıdır. Daha sonra, akvaryumdaki suyun litresine %1'lik metilen mavisi 1 damla eklenir. Bu, mantar oluşumunu engeller ancak dikkatli olunmalıdır çünkü fazla metilen mavisi yavruların ölmesine neden olabilir.

Yumurtaların Gelişimi

Japon balıkları genellikle sabah saatlerinde yumurtlar. İlk çıkan yumurtalarda önce kuyruk görülür, ardından kafa çıkar ve boyları yaklaşık 1,5-3 milimetre olur. Yumurtalar yarı saydamdır ve rahatsız edilmemelidir. 18 derecede duran yumurtalar, yaklaşık 8 gün içinde hava keseleri dolar ve yavrular yem yemeye başlar. Sıcaklığın artması gelişim süresini kısaltır, ancak bu durumda yumurtaların daha fazlası mantarlaşabilir.

Yavruların Bakımı

Yavrular iyi bakılmalıdır. Yavru balıklara verilen yemler 20 dakika içinde tüketilmezse, yemler akvaryumdan çıkarılmalıdır. Büyüyen yavrular daha büyük bir akvaryuma alınmalıdır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Suyun düzenli olarak değiştirilmesi ve temiz tutulması.
  • Yemlerin taze ve besleyici olması.
  • Yavruların diğer balıklardan ayrılması.
Sonuç olarak, Japon balıklarının üreme süreci dikkat ve özen gerektirir. Bu adımlara dikkat edildiğinde, sağlıklı ve güçlü yavrular elde etmek mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kedi Balığı Türleri ve Özellikleri

Kedi Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Nasıl Pişirilir?

Balık Nasıl Pişirilir?

Dülger Balığı Türleri ve Özellikleri

Dülger Balığı Türleri ve Özellikleri

Balıkların Özellikleri Nelerdir?

Balıkların Özellikleri Nelerdir?

Karagöz Balığı Türleri ve Özellikleri

Karagöz Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Balık Türleri Nedir? ve Özellikleri

Balık Türleri Nedir? ve Özellikleri

Güncel

Tirsi Balığı Türleri ve Özellikleri

Tirsi Balığı Türleri ve Özellikleri

Tetra Balığı Türleri ve Özellikleri

Tetra Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Tutma Teknikleri Nelerdir?

Balık Tutma Teknikleri Nelerdir?

Ay Balığı Türleri ve Özellikleri

Ay Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Balık Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Balık Yağı Hapı Kilo Aldırır mı?

Balık Yağı Hapı Kilo Aldırır mı?

Diskus Türleri ve Özellikleri

Diskus Türleri ve Özellikleri