Gelin Balığı Türleri ve Özellikleri
19 Temmuz 2024

Gelin Balığı Türleri ve Özellikleri

Gelin Balığı

Gelin Balığı, boyları 25 cm'ye kadar uzayabilen, çok renkli bir tür balık çeşididir. Mezgit, Bakalyaro ve Morina balığı ile aynı aileden gelmesine rağmen aralarında belirgin farklılıklar bulunmaktadır. Erkek gelin balıklarının vücutlarının yan tarafında, göğüs yüzgecinden başlayarak kuyruk kısmına kadar uzanan zikzak şeklinde kırmızı bir şerit bulunmaktadır. Pulları ufak ve yumuşaktır. Yumuşak yüzgeçleri, Gelin Balığı'na büyük bir manevra kabiliyeti sağlar. Birinci sırt yüzgeci bir yarığın içine gömülü şekildedir ve derisi son derece kaygandır.

Habitat ve Yaşam Alanları

Gelin Balığı, genellikle kayalık bölgeleri tercih eder ve eski zamanlarda "gelincik sepeti" adı verilen sepetlerle boğazda avlanırdı. Sepetin içine yeni ezilmiş çağanoz koyulup, gelinciğin sepete girmesi beklenirdi. Günümüzde, miktarının azalması ve sepetçilik işinin zahmetli olması nedeniyle bu gelenek kaybolmuştur. Günümüzde tüm denizlerimizde bulunan Gelin Balığı, ara sıra gece yemlilerinde oltaya takılsa da özel olarak avcılığı yapılmamaktadır. Ortalama boyu 20 santim civarındadır fakat 50-60 cm boya ve bir kilo ağırlığa ulaşabilmektedir. Kayalık ve algli zeminlerle deniz çayırlarında yaşamını sürdüren Gelin Balığı, demersal bir balık türüdür.

Beslenme ve Davranış

Gelin Balığı, avcı ve vahşi bir balıktır. Özellikle küçük yengeç ve karideslere düşkünlüğü ile bilinirler. Avlarına geniş açılıp tutucu dişler bulunan ağızları ile ani hamleler yaparak saldırıya geçerler. Bu sebepten de genelde olta iğnelerini tamamen yutarlar. Bu balık genelde gece aktiftir. Gündüz vakitleri yosun aralarında ve taş altlarında saklanarak düşmanlarından korunmaya çalışırlar. Genelde yosun ve midye barındıran kayalık kıyı şeritlerinde yaşayan Gelin Balığı, şekil ve renk olarak Trakonya'ya benzediği için özellikle gece avlarında bu renge ve şekle sahip balıkları elinize almadan önce dikkatlice incelemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde son derece tehlikeli sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Ekonomik Değeri ve Kültürel Önemi

Gelin Balığı, günümüzde fazla ekonomik bir değere sahip değildir. Bunun sebebi etinin lezzetsiz olmasından değil, özellikle avcılığının yapılmamasından ve fert itibariyle dağınık barındığı için verimli avının fazla yapılamamasındandır. Musevi vatandaşlarımızın favori balığı olan Gelin Balığı, onlar tarafından özel günlerde çakal eriği salçası ile eşsiz bir lezzete dönüştürülür. Tavası ve buğulaması da nefis olur. Beyaz ve yumuşak etli olan bu balık, mezgitle akraba olan tüm diğer balıklar gibi eti çabuk bozulur ve taze tüketilmelidir. Musevi vatandaşlar için özel bir yere sahip olan Gelin Balığı, "Gaya" adını verdikleri bu balığı ekşi eriğin sosu ile özel bir şekilde pişirip yerler. Musevilerin çok ikamet ettiği Büyükada'da balıkçılar özel olarak Gelin Balığı yakalayıp sokaklarda "Gaya geldi madam" diye dolaşarak bu balığı satarlarmış. Her türlü balığı yeme imkânı bulunan Sultan Abdülhamit'in en sevdiği balığın tereyağında kızartılmak suretiyle hazırlanan Gelin Balığı olduğu söylenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Öznur

19 Temmuz 2024 Cuma

Gelin Balığının pullarının bu kadar yumuşak ve vücutlarının kaygan olması, onu avlamak ya da tutmak için ekstra bir dikkat gerektirir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evet, Öznur, Gelin Balığının pullarının yumuşak ve vücutlarının kaygan olması, onu avlarken ya da tutarken ekstra dikkat gerektirir. Bu balıkları elinizle yakalamaya çalıştığınızda kolayca kayabilirler, bu nedenle av esnasında uygun balıkçılık ekipmanları kullanmak daha etkili ve güvenli olacaktır. Eldiven kullanmak da kayganlığı azaltarak balığı daha rahat tutmanıza yardımcı olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Balık Hastalıkları Nelerdir?

Balık Hastalıkları Nelerdir?

Editörün Seçtiği

Balık Nasıl Tutulur?

Balık Nasıl Tutulur?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dülger Balığı Türleri ve Özellikleri

Dülger Balığı Türleri ve Özellikleri

Beluga Balığı Türleri ve Özellikleri

Beluga Balığı Türleri ve Özellikleri

Melanur Balığı Türleri ve Özellikleri

Melanur Balığı Türleri ve Özellikleri

Deniz Balıkları Türleri ve Özellikleri

Deniz Balıkları Türleri ve Özellikleri

İskorpit Balığı Türleri ve Özellikleri

İskorpit Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kaplan Balığı Türleri ve Özellikleri

Kaplan Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

En Lezzetli Balık Nedir ve Nasıl Yapılır?

En Lezzetli Balık Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Balık Faydaları Nelerdir?

Balık Faydaları Nelerdir?

Gelin Balığı Türleri ve Özellikleri

Gelin Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Yağı Kilo Aldırır mı?

Balık Yağı Kilo Aldırır mı?

Levrek Balığı

Levrek Balığı

Çipura Türleri ve Özellikleri

Çipura Türleri ve Özellikleri

Balıktan Sonra Neden Helva Yenir?

Balıktan Sonra Neden Helva Yenir?

Balık Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Balık Ekmek Tarifi ve Malzemeleri