Balık Tarifleri ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Balık Tarifleri ve Malzemeleri

Balık Tarifleri

Balık, sağlıklı yaşamak isteyen herkesin haftada en az iki kez tüketmesi gereken önemli bir besindir. Ülkemiz, üç tarafı denizlerle çevrili olduğundan balık çeşitliliği açısından oldukça şanslıdır. Bu nedenle, sofralarınızdan balığı eksik etmemenizi ve çeşitli tariflerle farklı balık yemekleri hazırlayarak sevdiklerinize sağlıklı ve lezzetli yemekler sunmanızı öneririz.

Hamsi Kaygana

Hazırlaması son derece kolay ve oldukça lezzetli bir yemek tarifidir. Karadeniz mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. İçinde birçok sebze ve balık barındırdığından dolayı çok sağlıklıdır. Bu vitamin deposu tarifi sevdiklerinize hazırlamanızı öneririz. Çok beğeneceklerinden emin olabilirsiniz. Kolay gelsin.

Hamsi Kaygana Malzemeler

  • Kılçığı alınmış 100 gram hamsi
  • 4 adet pazı yaprağı
  • 2 adet kara lahana yaprağı
  • 1 adet pırasa
  • 5-6 dal maydanoz
  • 4 adet yumurta
  • 5 silme yemek kaşığı mısır unu
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yeteri kadar tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

Hamsi Kaygana Nasıl Yapılır?

Öncelikle kara lahana yapraklarını kaynar suda bekletip acı suyunu süzün. Bütün sebzeleri güzelce yıkayıp suyunu attıktan sonra ince ince doğrayın. Pırasanın üzerine bir miktar tuz atıp elinizle ovalayarak yumuşamasını sağlayın. Kara lahana yapraklarını da doğrayıp bütün doğranmış sebzeleri derin bir karıştırma kabının içinde karıştırın. Sıvı yağın yarısını üzerine gezdirin. Üzerine yumurtaları kırın. Mısır ununu ve baharatları ilave ettikten sonra undaki topaklanmalar tamamen yok oluncaya kadar karıştırın. En son ayıklanmış hamsileri de ilave edip bir miktar daha karıştırın.

Teflon bir tavayı ocağa alın. Üzerine geri kalan sıvı yağı ilave edin. Yağ yeterli kızgınlığa ulaşınca kayganayı tavanın her tarafını kaplayacak şekilde yayın. Orta ateşte altı kızarıncaya kadar pişirin. Daha sonra bir kapak yardımıyla altını çevirerek üst kısmını da aynı şekilde pişirin. Sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun.

Fırında Levrek

Fırında Levrek Malzemeler

  • 2 adet orta büyüklükte levrek
  • Birkaç tane defne yaprağı
  • 1 adet limon
  • Bir çorba kasesi karides
  • 3 adet orta boy patates
  • 3 diş sarımsak
  • 10 adet kültür mantarı
  • 10 adet cherry domates
  • 1 çorba kasesi rendelenmiş domates
  • Bir küçük kase ince doğranmış maydanoz
  • Yeteri kadar tuz
  • Karabiber
  • Bir miktar zeytinyağı

Fırında Levrek Nasıl Yapılır?

Öncelikle patatesleri soyup yuvarlak şekilde dilimleyin. Daha sonra fırın tepsisinin dibini yağlayıp patatesleri dizin. Patateslerin üzerine bir miktar tuz ve karabiber ilave edip, sarımsakları dilimleyip patateslerin üzerine yerleştirin.

Levreklerin arasına defne yaprağı yerleştirip patateslerin üzerine koyun. Diğer malzemeleri balıkların çevresine dilimleyerek yerleştirin. En son balıkların üzerine limon dilimleri yerleştirin ve zeytinyağı gezdirin. Üzerini folyo ile kaplayıp 200 derecede yaklaşık yarım saat pişirin. İndirmeye yakın folyoyu kaldırıp levreklerin üzerinin bir miktar kızarmasını sağlayın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Muhtar

13 Nisan 2024 Cumartesi

Merhabalar biz köyde yaşıyoruz ve her an balık alıp bi güzel yemekleri yapmamız mümkün olmuyor bu nedenle çarşıya indiğimde fazla fazla bu balıklardan alsam derin dondurucuda muhafaza etsem istediğim zaman çıkarıp tüketsem balıklarda bir bozulma ya da yemeklerin tadında bir değişiklik olur mu bilgi verir misiniz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Muhtar,

Balıkların taze kalmasını sağlamak için derin dondurucuda muhafaza etmek oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak, dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Balıkları dondururken hava almayacak şekilde poşetleyin ya da vakumlayın, bu sayede buz yanığı ve koku değişikliklerinin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca, balıkları dondurucudan çıkardıktan sonra yavaşça buzdolabında çözülmesini sağlayın. Ani ısı değişiklikleri balığın dokusunu ve tadını olumsuz etkileyebilir. Bu kurallara uyduğunuz sürece balıklarınızı dondurucuda uzun süre muhafaza edebilir ve lezzetinden ödün vermeden tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!

2. Cevap
cevap

Mevsim

Evet derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Tazeliğini korur tad değişikliği olmaz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Köpek Balığı Kıkırdağı

Köpek Balığı Kıkırdağı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Torik Balığı Türleri ve Özellikleri

Torik Balığı Türleri ve Özellikleri

Lahoz Türleri ve Özellikleri

Lahoz Türleri ve Özellikleri

Çipura Türleri ve Özellikleri

Çipura Türleri ve Özellikleri

Fırında Balık Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Balık Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Trança Balığı Türleri ve Özellikleri

Trança Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Dünyanın En Büyük Balığı Hangisidir?

Dünyanın En Büyük Balığı Hangisidir?

Güncel

Balık Türleri ve Özellikleri

Balık Türleri ve Özellikleri

Güncel

İskorpit Balığı Türleri ve Özellikleri

İskorpit Balığı Türleri ve Özellikleri