Balık Sosları Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Balık Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Balık Sosları

Balık, sağlık açısından birçok faydası olan ve sofralarımızdan eksik edilmemesi gereken sağlıklı ve doğal bir besindir. Balıkları daha lezzetli bir şekilde pişirmek için kullanılan balık sosları da oldukça önemlidir. Peki, hangi tür balığa hangi sosun uygun olduğunu biliyor musunuz? İşte balığın çok daha lezzetli olması için kolaylıkla hazırlanabilen sos tariflerini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Limon Sosu İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
  • 2 çay bardağı tavuk suyu
  • 2 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 3 çorba kaşığı limon suyu
  • 1 tutam ince kıyılmış dereotu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz

Limon Sosu Nasıl Yapılır?

Limon sosunu hazırlamak için küçük bir tencereye 2 çay bardağı tavuk suyu, 2 çorba kaşığı mısır nişastası ve 1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğunu ekleyin. Karışımı iyice karıştırdıktan sonra ocağa alın ve sürekli karıştırarak kaynamasını sağlayın. Sos kıvam aldığında ocaktan alarak üzerine 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı karabiber, 3 çorba kaşığı limon suyu, ince kıyılmış dereotu ve tuz ekleyip karıştırın. Hazır hale gelen limon sosunu, özellikle kalkan balığı, kılıç balığı veya somon balığı ile sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

Közlenmiş Kırmızı Biber Sosu İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 3-4 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 adet ince kıyılmış kuru soğan
  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • 4 adet közlenerek temizlenmiş kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz

Közlenmiş Kırmızı Biber Sosu Nasıl Yapılır?

Uygun bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyin ve ocağa alıp ısıtın. Isınan yağın üzerine ince kıyılmış kuru soğan ve ezilmiş sarımsakları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından közlenmiş ve dilimlenmiş kırmızı biberleri tavaya ilave edin ve birkaç dakika kadar kavurduktan sonra üzerine 1 su bardağı tavuk suyunu ekleyerek kaynamaya bırakın. Kaynayarak kıvam alan sosu ocaktan alın ve bir blender yardımıyla püre haline getirdikten sonra üzerine karabiber ve tuz ekleyerek sosu hazır hale getirin. Közlenmiş kırmızı biber sosunu özellikle karides, ıstakoz ve yengeç gibi kabuklu deniz mahsulleri ile servis yapın.

Afiyet olsun.

Löp Etli Balıklar İçin Sos Gerekli Malzemeler

  • 1 kase yoğurt
  • 1 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu
  • 1 çay kaşığı hardal
  • 2 adet ince kıyılmış sivri biber
  • 3 adet ince kıyılmış taze soğan
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı ufalanmış bayat ekmek içi ya da galeta unu
  • Yarım çay bardağı rendelenmiş parmesan ya da gravyer peyniri
  • 4 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım kg fileto balık (özellikle levrek gibi bol etli ve beyaz balıklar için)

Löp Etli Balıklar İçin Sos Nasıl Yapılır?

Bir kasede yoğurt, hardal, dereotu, yeşil soğan, sivri biber, karabiber ve tuzu iyice karıştırarak harmanlayın. Ardından fırını 200 dereceye getirerek ısıtmaya bırakın. Ayrı bir kasede galeta unu ve rendelenmiş peyniri iyice karıştırın. Başka bir kasede ise 2 adet yumurtayı iyice çırpın. Tüm malzemeleri hazırladıktan sonra fileto halindeki balıkları yaklaşık 2 parmak eninde kesip önce çırpılmış yumurtaya, ardından peynirli galeta ununa bulayın. Tereyağını bir tavada eritip galeta ununa bulanmış balıkları arkalı önlü çevirerek yağlayın ve fırın kabına alın. Önceden ısıttığınız fırına balıkları vererek 15-20 dakika pişirin. Fırından aldıktan sonra daha önce hazırladığınız yoğurtlu ve dereotlu sos eşliğinde servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ömer Faruk

12 Temmuz 2024 Cuma

Balık soslarını hazırlarken sosun kıvamını tutturmakta zorlanıyorum, sizce mısır nişastası yerine başka bir şey kullanabilir miyim? Ayrıca közlenmiş kırmızı biber sosunun karidesle uyumu nasıl olur, deneyen var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ömer Faruk Bey,

Balık soslarının kıvamını tutturmakta zorlanıyorsanız, mısır nişastası yerine unu kullanabilirsiniz. Un, daha yoğun bir kıvam sağlayabilir ve istenilen sonucu elde etmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, bazı durumlarda krema da kıvam arttırıcı olarak kullanılabilir.

Közlenmiş kırmızı biber sosunun karidesle uyumu konusunda ise çok olumlu geri dönüşler alınıyor. Közlenmiş kırmızı biberin tatlımsı ve hafif isli aromaları, karidesin deniz mahsulü lezzetiyle çok iyi bir kombinasyon oluşturur. Bu sosu denemenizi tavsiye ederim, çok beğeneceğinizi düşünüyorum. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyaz Balık Türleri ve Özellikleri

Beyaz Balık Türleri ve Özellikleri

Yılan Balığı Türleri ve Özellikleri

Yılan Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Sırtı Nasıl Örülür

Balık Sırtı Nasıl Örülür

Ton Balığı Kaç Kalori?

Ton Balığı Kaç Kalori?

Pisi Balığı Türleri ve Özellikleri

Pisi Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Çipura Türleri ve Özellikleri

Çipura Türleri ve Özellikleri