Mırlan Balığı Türleri ve Özellikleri
13 Temmuz 2024

Mırlan Balığı Türleri ve Özellikleri

Mırlan Balığı

Mırlan balığı, başı gövdesine oranla daha büyük olan ve Bardot ailesine ait bir balık türüdür. Ağzı geniş olan bu balığın çenelerinde sivri, batıcı ve kesici dişler bulunur ve bu dişler iki ya da üç sıralı şekilde dizilmiştir. Gözleri iri olup, kafasının üst kısmında yer alır. Alt çenesinde bıyık bulunmayan bu balık, iki sırt yüzgecine sahiptir. Bu yüzgeçlerden biri kısa, diğeri ise uzun olup, ikinci sıradaki uzun yüzgecin kuyruk yüzgecine yaklaştığı görülür.

Fiziksel Özellikler

Baş, sırt ve yan tarafları grimsi renkte olan Mırlan balığının karın tarafları beyazdır. Sırt yüzgeçleri renksiz olup, sırt yüzgeçlerinin üst kenarlarında esmer kahverengimsi bir renk bulunur. Göğüs ve kuyruk yüzgeçleri tamamen esmer kahverengidir. 90 cm uzunluğa kadar büyüyebilen bu balığın ortalama olarak 30-40 cm uzunluğunda olduğu görülür. İri olan Mırlan balıkları 2 kilo ve daha fazla ağırlığa sahip olabilir. Orta büyüklükte olan bir Mırlan balığının ise 25 cm boyunda ve 300 gram ağırlığında olduğu gözlenir.

Üreme Dönemi ve Yumurta Verimliliği

Mırlan balığı, Marmara Denizi'nde Ekim'in ikinci yarısı ile Temmuz ayları arasında yumurtlamaya başlarken, Akdeniz'de ise Ocak ve Haziran ayları arasında yumurtlayabilmektedir. Dişi bir balığın mevsim boyunca 500 bin ile 2 milyon arasında yumurta bırakabilmesi mümkündür.

Ticari Değeri ve Tüketim Şekilleri

Ticari bir değere sahip olan Mırlan balığı, taze ya da dondurulmuş olarak tüketilebilir. Mezgit türü içerisinde yer aldığından dolayı, mezgit için kullanılan pişirme yöntemleri Mırlan balığı için de uygulanabilir. Ancak, tavasının ve buğulamasının daha lezzetli olduğu belirtilir.

Ekstra Bilgiler

Mırlan balığının besin değeri oldukça yüksektir ve omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.
  • Bu balık, deniz ekosisteminde önemli bir rol oynamaktadır.
  • Avlanma sezonlarına dikkat edilerek sürdürülebilir avlanma yöntemleri kullanılmalıdır.
  • Mırlan balığı, özellikle protein ihtiyacını karşılamak isteyenler için ideal bir besindir.

  • Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

    İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

    Soru Sor / Yorum Yap

    şifre

    Çok Okunanlar

    Çipura Türleri ve Özellikleri

    Çipura Türleri ve Özellikleri

    Haber Bülteni

    Popüler İçerik

    Ton Balığı Kaç Kalori?

    Ton Balığı Kaç Kalori?

    Dülger Balığı Türleri ve Özellikleri

    Dülger Balığı Türleri ve Özellikleri

    Balık Sırtı Nasıl Örülür

    Balık Sırtı Nasıl Örülür

    Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır?

    Balık Terbiyesi Nasıl Yapılır?

    Ringa Balığı Türleri ve Özellikleri

    Ringa Balığı Türleri ve Özellikleri

    Güncel

    Fil Balığı Türleri ve Özellikleri

    Fil Balığı Türleri ve Özellikleri

    Güncel

    Mırlan Balığı Türleri ve Özellikleri

    Mırlan Balığı Türleri ve Özellikleri

    Güncel

    Balık Çeşitleri Nelerdir?

    Balık Çeşitleri Nelerdir?

    Mırmır Türleri ve Özellikleri

    Mırmır Türleri ve Özellikleri

    Balık Tarifleri ve Malzemeleri

    Balık Tarifleri ve Malzemeleri

    Orkinos Balığı Türleri ve Özellikleri

    Orkinos Balığı Türleri ve Özellikleri

    Balık Faydaları Nelerdir?

    Balık Faydaları Nelerdir?

    Papalina Balığı Türleri ve Özellikleri

    Papalina Balığı Türleri ve Özellikleri

    Balıktan Sonra Neden Helva Yenir?

    Balıktan Sonra Neden Helva Yenir?

    Zargana Balığı Türleri ve Özellikleri

    Zargana Balığı Türleri ve Özellikleri

    Pirana Balığı Türleri ve Özellikleri

    Pirana Balığı Türleri ve Özellikleri

    Dil Balığı Nasıl Pişirilir?

    Dil Balığı Nasıl Pişirilir?