Soslu balık ve biber turşusu nasıl yapılır?

Lezzetli bir ana yemek ve ona eşlik edecek ferahlatıcı bir meze bir arada: marine edilmiş balık filetoları ve ev yapımı biber turşusu. Pratik hazırlanışı ve özel sosuyla sofralara renk katacak bu ikili, hem sağlıklı hem de doyurucu bir öğün vaat ediyor.

19 Kasım 2025

Soslu Balık Tarifi


Malzemeler:

  • 4 adet balık fileto (levrek, çupra veya somon tercih edilebilir)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • 2 diş sarımsak (rendelenmiş)
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı su
  • Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)

Yapılışı:


  • Balık filetolarını yıkayıp kuruladıktan sonra derin bir kaseye alın.
  • Ayrı bir kasede zeytinyağı, limon suyu, rendelenmiş sarımsak, kırmızı pul biber, karabiber ve tuzu karıştırarak sosu hazırlayın.
  • Hazırladığınız sosu balıkların üzerine gezdirip, marine etmek için 15-20 dakika bekletin.
  • Tavayı orta ateşte ısıtın, marine edilmiş balıkları tavaya yerleştirin.
  • Her iki tarafını da altın rengi alana kadar yaklaşık 4-5 dakika pişirin.
  • Balıklar piştikten sonra üzerine su ve kalan sosu ekleyip, 2-3 dakika daha pişirin.
  • Servis tabağına alıp, ince kıyılmış maydanoz ile süsleyerek sıcak servis yapın.

Biber Turşusu Tarifi


Malzemeler:

  • 1 kg yeşil biber (çarliston veya sivri biber)
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 litre su
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 yemek kaşığı nohut (turşunun diri kalması için)

Yapılışı:


  • Biberleri yıkayıp, saplarını kesin ve varsa çekirdeklerini temizleyin.
  • Turşu kuracağınız cam kavanozu sıcak suyla yıkayıp sterilize edin.
  • Biberleri kavanoza sıkı bir şekilde dizin, aralara sarımsakları yerleştirin.
  • Bir tencereye su, sirke, kaya tuzu, toz şeker ve limon tuzunu ekleyip kaynatın.
  • Hazırladığınız turşu suyunu soğuması için bir kenara alın.
  • Soğuyan turşu suyunu biberlerin üzerini geçecek şekilde kavanoza dökün.
  • En son nohutları ekleyip kapağını sıkıca kapatın.
  • Kavanozu güneş görmeyen serin bir yerde 2-3 hafta beklettikten sonra turşunuz hazır olacaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Akvaryum Yunus Balığı
Akvaryum Yunus Balığı
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Balık Yağı Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Balık Yağı Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Kofana Türleri ve Özellikleri
Kofana Türleri ve Özellikleri
Balık Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Balık Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Çipura Türleri ve Özellikleri
Çipura Türleri ve Özellikleri
Zargana Balığı Türleri ve Özellikleri
Zargana Balığı Türleri ve Özellikleri
;