Sübye Türleri ve Özellikleri
12 Temmuz 2024

Sübye Türleri ve Özellikleri

Sübye: Denizlerin Gizemli Canlısı

Genel Özellikleri

Sübye, kafadanbacaklılar familyasından, onkollular türüne ait bir deniz canlısıdır. Solungaç solunumu yaparlar. Vücut yapıları baş ve gövdeden oluşur, genellikle oval ve üstten basık bir şekle sahiptir. Ağızları bacaklarının arasında gaga şeklindedir. Gözleri başlarının iki yanında ve oldukça büyüktür. Ağız bölgelerinden çıkan on tane kolları vardır ve bu kollardan ikisi diğerlerine göre daha uzundur. Dinlenme halindeyken içe çektiği bu uzun kollarını avlarını yakalamak ya da korunmak amacıyla ileri doğru fırlatırlar. Kollarının iç yüzeylerinde çok sayıda vantuz bulunur ve bu vantuzların içlerinde dişli boynuzsu yapılar vardır.

Habitat ve Beslenme

Sübye, ılıman ve sıcak denizlerin kıyılarında bolca rastlanan bir türdür. Ortalama boyları 18-20 cm arasında değişir. Etçil bir beslenme alışkanlığına sahiptirler ve balık, yengeç, karides ve diğer yumuşakçalarla beslenirler. Balık sürülerinin arasına dalarak ya da küçük mürekkepbalıklarını takip ederek beslenirler. Avlarına arkalarından yaklaşarak omuriliklerini ısırarak koparır ve böylece etkisiz hale getirirler. Her avdan yalnızca bir ısırık alıp dinlenmeye çekilirler. Dinlendikten sonra vantuzlu dokunaçlarıyla avlarını yakalayıp, kollarıyla da ağızlarına götürürler.

Fiziksel ve Duyusal Özellikler

Sübyeler, olağanüstü bir beyin yapısına, hassas bir koku alma duyusuna, heyecan hissine, oburluğa varan bir tat alma duyusuna ve çok hassas gözlere sahiptir. İri gözlerinde yaklaşık 70 milyon görme hücresi bulunur ve bu sayede görüş alanları 360 dereceyi bulur. Arkalarını da rahatlıkla görebilirler. Karanlıkta koku alma duyularıyla avlarını tespit ederler. Sinir sistemleri tarafından kontrol edilen renk değiştirme hücreleriyle kamufle olurlar. Deri hücreleri de ışığı yansıtarak renk değişimine yardımcı olur. Renk dalgaları bedenlerinde nabız atışı gibi görülür ve bu değişiklikler yiyecek arama, kızgınlık, korku ve bulundukları yerin rengi gibi çeşitli sebeplerle meydana gelir. Kuma gömülerek kendilerini gizlerler.

Üreme ve Yaşam Döngüsü

Sübyeler, cinsel olgunluğa ulaşmak için kışın derin sulara göç ederler. İlkbaharda çiftleşmek ve yumurtlamak için yosunlu kıyılara gelirler ve yaz sonunda yumurtladıktan sonra çoğunlukla ölürler. Yumurtaları yosunlara ya da sert zeminlere bir kapsül içinde yapışır. Yavrular yumurtadan yaz sonunda çıkar ve sonbaharda derin sulara göç eder. Sübyelerin narin, onayaklı, dikenli, tombul ve cüce isimli çeşitleri vardır.

Gastronomik Değer ve Kullanım

Sübye eti lezzetlidir; ancak temizlemesi ve pişirmesi uğraş gerektirir. Balık avcıları için de iyi bir balık yemi olarak kullanılır.

Ek Bilgiler

Sübyeler, deniz ekosistemlerinde önemli roller oynarlar ve çeşitli deniz canlılarının besin zincirinin bir parçasıdır. Ayrıca, sübye mürekkebi tarih boyunca yazı malzemesi olarak da kullanılmıştır ve günümüzde de çeşitli alanlarda değerlendirilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Balığın Yanında Ne Yenir?

Balığın Yanında Ne Yenir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balık Yağı Hapının Faydaları Nelerdir?

Balık Yağı Hapının Faydaları Nelerdir?

Kolyos Türleri ve Özellikleri

Kolyos Türleri ve Özellikleri

Çinekop Balığı Türleri ve Özellikleri

Çinekop Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Balık Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Balık Yağı Hapı Kilo Aldırır mı?

Balık Yağı Hapı Kilo Aldırır mı?

Güncel

Demasoni Balığı Türleri ve Özellikleri

Demasoni Balığı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kefal Balığı Türleri ve Özellikleri

Kefal Balığı Türleri ve Özellikleri

Tekir Balığı Türleri ve Özellikleri

Tekir Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Kokusu Nasıl Gider?

Balık Kokusu Nasıl Gider?

Aslan Balığı Türleri ve Özellikleri

Aslan Balığı Türleri ve Özellikleri

Balık Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Balık Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Balık Yağı Kilo Aldırır mı?

Balık Yağı Kilo Aldırır mı?

Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Balık Tarifi ve Malzemeleri