Balık Sosu Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Balık Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Balık Sosu

Balık sosları, balık çeşitlerine göre zeytinyağlı soğuk veya tereyağlı sıcak soslar olarak hazırlanabilir. Bu soslar, balık yemeklerine ekstra lezzet katmanın yanı sıra balıkları daha lezzetli pişirebilmek için de kullanılır. Bol etli balıklar için sebzeli soslar hazırlamak mümkündür. Izgara ve kızartılmış balıkların lezzeti ise bademli soslarla harmanlanabilir. Bu sos tarifleri, diğer deniz mahsulleri için de uygun bir lezzet sunar.

Bademli ve Limonlu Balık Sosu

Bademli ve limonlu balık sosu, yağda yahut ızgarada kızartılmış büyük balıkların üzerine dökülerek servis edilir.

Bademli ve Limonlu Balık Sosu Malzemeleri

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 30 adet badem
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 yemek kaşığı taze limon suyu
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber

Bademli ve Limonlu Balık Sosu Nasıl Yapılır?

Bir tavada tereyağı eritilir. Bademler soyulup ince ince kıyılır ve yağın içerisine konur. Biraz kavrulduktan sonra limon suyu da ilave edilir. Limon suyundan sonra bademler 2-3 dakika daha kavrulup altı kapatılır. Tuz ve karabiber eklenir. Maydanozlar ince ince kıyılıp sosun içerisine konur. Sıcak olarak servis edilir.

Limonlu Tavuk Sulu Balık Sosu

Limonlu tavuk sulu balık sosu, kalkan, somon ve kılıç balığına yakışan bir sostur. Balıkların servis şekline göre üzerinde veya altında sıcak olarak servis edilir.

Limonlu Tavuk Sulu Balık Sosu Malzemeleri

  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • Yarım kaşık limon kabuğu rendesi
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 3 yemek kaşığı taze limon suyu
  • Tercihe göre bir tutam dereotu
  • Tuz ve karabiber

Limonlu Tavuk Sulu Balık Sosu Nasıl Yapılır?

Derin bir tavada mısır nişastası, limon kabuğu ve tavuk suyu iyice karıştırılıp ocağa konur. Kaynayana kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynadıktan sonra altı kapatılıp, tuz, karabiber ve dereotu eklenir. Sıcak olarak servis edilir.

Tartar Sosu

Tartar sosu, özellikle kalamar ve kızartılmış balıklarla birlikte servis edilen soğuk bir sostur.

Tartar Sosu Malzemeleri

  • 1 su bardağı mayonez
  • 1-2 adet taze yeşil soğan
  • Bir tutam dereotu
  • Yarım tatlı kaşığı hardal

Tartar Sosu Nasıl Yapılır?

2-3 yemek kaşığı olacak kadar yeşil soğanlar ve dereotu ince ince kıyılır. Bir kabın içerisinde bütün malzemelerle karıştırılıp sos hazır hale getirilir.

Sarımsak ve Bademli Sos

Sarımsak ve bademli sos, soğuk olarak servis edilen, beyaz etli balıklar ve ızgarada pişirilen balıklarla beraber tüketilen bir sostur.

Sarımsak ve Bademli Sos Malzemeleri

  • 5 diş sarımsak
  • 1/4 su bardağı un
  • 2 dilim ekmek içi
  • 20 adet badem
  • Tuz
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı beyaz sirke

Sarımsak ve Bademli Sos Nasıl Yapılır?

Bir mutfak robotu yardımıyla sarımsaklar ezilir. Zeytinyağı dışında tüm malzemeler ilave edilip çekilir. En son zeytinyağı yavaş yavaş karışıma ilave edilip karıştırılır.

Sebzeli Yoğurtlu Balık Sosu

Sebzeli yoğurtlu balık sosu, bol ve beyaz etli balıklar için tercih edilen, kızarmış balıklarla daha lezzetli olan bir sostur.

Sebzeli Yoğurtlu Balık Sosu Malzemeleri

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı kadar ince doğranmış dereotu
  • 1 çay kaşığı miktarı hardal
  • 2 adet sivri biber
  • 3 dal yeşil soğan
  • Tuz
  • Karabiber

Sebzeli Yoğurtlu Balık Sosu Nasıl Yapılır?

Yeşil biber, yeşil soğan ve dereotu ince ince kıyılır. Yoğurtla hardal karıştırılır ve yeşillikler içerisine konur. Tuzu ve karabiberi eklenip sos tamamlanır. Kızartılmış balıklarla soğuk olarak servis edilir.

Kırmızı Biberli Balık Sosu

Kırmızı biberli balık sosu, yengeç, karides, ıstakoz gibi deniz mahsulleriyle birlikte servis edilen közleme usulü bir sostur.

Kırmızı Biberli Balık Sosu Malzemeleri

  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 adet kırmızı biber
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • Karabiber ve yeteri miktarda tuz

Kırmızı Biberli Balık Sosu Nasıl Yapılır?

Kırmızı biberler közlenir. Kabukları ve çekirdekleri ayıklanıp dilimlenir. Kuru soğan ve sarımsak da ince ince doğranır. Bir tavaya zeytinyağı konur ve ısıtılır. Sarımsak ve soğanlar sotelenip biberler ilave edilir. Tavuk suyu da eklenip kaynamaya bırakılır. Tuzu ve karabiberi eklenir. 2-3 taşım kaynadıktan sonra altı kapatılıp püre haline getirilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamilelikte Balık Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Balık Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dil Balığı Nasıl Pişirilir?

Dil Balığı Nasıl Pişirilir?

Ton Balığı Kaç Kalori?

Ton Balığı Kaç Kalori?

Balıklarda Mantar Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Balıklarda Mantar Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Barakuda Balığı Türleri ve Özellikleri

Barakuda Balığı Türleri ve Özellikleri